Olkanivelvaivaa

Käynti ortopedi Pauli Keräsen luona Hau Maussa maanantaina ei tuonut mukana iloisia uutisia. Keränen sai läpikäynnissä reaktiota olkanivelessä ääriasennoissa/-taivutuksissa ja passitti Tinon tämän takia röntgeniin. Tinolta kuvattiin molemmat kyynärpäät ja olkapäät. Kyynärpäät ja oikea olkapää näyttivät hyvältä, mutta vasemmassa olkapäässä oli nähtävissä muutosta.

Tässä lausunto: Vasemman olkanivelen alkavat nivelrikkomuutokset. Mahd. olkaluun nivelpinnan muutos, osteokondroosi? Jatkotutkimuksena suosittelen niveltähystystä.

Tähystys on varattu vajaan parin viikon päähän ja silloin saadaan selkeämpi lausunto muutoksista. Tähystyksen yhteydessä olkanivelen alue puhdistetaan, jos siellä on puhdistettavaa.

Tino sai nyt tulehduskipulääkettä (Metacam), kroonisen kivun lääke (Gabapentin) sekä glukosamiinivalmiste (Arthryl). Ainakin tulehduskipulääkkeestä pidetään viikon tauko ennen tähystystä.

Tuollainen muutos olisi pitänyt näkyä skintigrafiassa. Niitä kuviahan arvioitiin neljän alan ammattilaisen toimesta, mutta kukaan ei nähnyt niissä mitään poikkeavaa. Keränen oli kuitenkin sitä mieltä, että skintti-kuvissa näkyy pieni reaktio vasemmassa olkanivelessä. En tiedä, syynasiko Keränen nyt sitä vasenta olkapäätä muita paljon tarkemmin, vai miksi muut eivät nähneet tuota muutosta. No, ei sillä oikeastaan ole väliä, ei se paranna tilannetta. Röntgenissä näkyi kuitenkin nuo muutokset. Näin ne itsekin, kun Keränen näytti kuvat.

Jos olkanivelessä on OCD, niin tämähän aiheuttaa yleensä oireita jo ennen vuoden ikää, tai huomataan ainakin virallisten kuvien yhteydessä (jos silloin kuvataan myös olkapäät). Silloin ennusteet ovat tähystyksellä hyvät, mutta Tinon osalta ne ovat vähän huonommat, kun siellä on jo sitä alkavaa nivelrikkomuutosta. Ja jos siellä on se OCD, niin silloin ne nivelrikkomuutokset ovat todennäköisesti reaktio siitä. Tino on kuvattu päästä varpaisiin viime vuoden syyskuussa, kun Tino oli 1½-vuotias. Keränen katsoi myös ne kuvat ja sanoi, että niissä ehkä näkyy jotain ihan pientä epätasaisuutta vasemmassa olkanivelessä, muttei varmuudella osannut sanoa. Oliko se nyt henki- vai ruokatorvi, mikä siinä hieman heijasti ja vaikeutti arviointia.

Laitoin maanantaina otetut röntgenit sähköpostilla Aistin ortopedille, jonka luona olemme käyneet aikaisemmin. Hän ei nyt kuitenkaan suoriltaan uskonut, että ne, hänen mukaan, pienet muutokset olkanivelessä olisi ongelman aiheuttaja. Tämän hän perusteli sillä, että kun skintissä ei ollut aktiivista aluetta, niin ei myöskään pitäisi vaivata. Hänkin suositteli kuitenkin tähystystä, jotta olisi mahdollista nähdä, mitä siellä on vialla ja tähystyksen yhteydessä tehdä mahdolliset/tarvittavat toimenpiteet.

Että näin meillä. Tunnepurkausta en aio tänne vuodattaa.

Tänään Tino pääsee fyssarin käsittelyyn. Poika on muutenkin ollut nyt aika riehakas, kun kipulääkkeiden syöminen aloitettiin tiistaina. Ulkona mennään taas tehostetulla nelivedolla.

Kommentit