Takapakkia ja kontrollikäynti

Tino oli kuukauden oireeton jalkansa osalta, mutta sitten maanantai-iltana rupesi taas ontumaan iltakävelyn jälkeen. Ontumaa oli hieman, kun päästin Tinon sisälle ja sitten enemmän levon jälkeen. Tiistaina ei ollut ontumaa aamulla tai päivällä, mutta illalla näytti taas liikkuvan hieman epäpuhtaasti sisällä. Mitä tähän nyt sanoisi? Voisin päivitellä miten paljon minua harmittaa tämä juttu ja miten synkältä tämän vuoden vastoinkäymiset tuntuvat. Siitä en kuitenkaan tulisi yhtään sen paremmalle tuulelle, joten mennään nyt päivä kerrallaan.

Eilen sattui myös olemaan kontrolliaika Aistissa ortopedi Silvia Jauernigin luona. Ontumaa ei siis eilen esiintynyt (tai illasta näytti olevan pientä epäpuhtautta), mutta sain maanantailta lyhyen ontumapätkän videoitua ja näytin tämän ortopedille.

Ortopedinen tutkimus: Ei näkyvää ontumista enää, mutta videolla keskiasteinen ontuminen levon jälkeen vasemmassa eturaajassa on nähtävissä selvästi. Tino ei anna mitään reaktiota tutkimuksen aikana, ei lihaskatoa, mikään nivelistä ei ole turvoksissa tai täyttynyt nesteellä. Kaikkien nivelten liikelaajuus on normaali.

Lokalisaatio: edelleen todennäköisesti olkapää.

Hoitosuunnitelma: liikunta pidetään nykyisenä (max. 4 x 30 min hihnassa) 1-2 viikkoa, jonka jälkeen rasitusta lisätään asteittain, mikäli pysyy oireettomana. Hihnassa pitää olla 6-8 viikkoa ja agi-taukoa noin 3 kuukautta ontumisen loputtua. Fysio- ja vesiterapiaa (vesijuoksumatolla ei uimista) voi aloittaa. Jos ontuminen alkaa uudestaan ja sen lokalisointi ei vieläkään ole mahdollista, voidaan tehdä skintigrafia (gammakuvaus) jotta pystytään paikallistamaan kivun alkulähde.

Viikon kuluttua (jos kaikki ok), olen uudelleen yhteydessä ortopediin (aikaisemmin, mikäli tulee taas takapakkia). Noin neljän viikon kuluttua on sitten seuraava kontrollikäynti.

Kommentit

  1. Voi, miten ikävää!
    Toivottavasti ontuminen loppuu pian ja toipuminen menee hyvin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti