Kolmannet aluevalkkutreenit

Perjantaina (6.7) meillä oli kolmannet Training to Compete ryhmän treenit, eli aluevalkkutreenit. Olimme tällä kertaa Purinan ulkokentällä.

Pujottelun sisäänmenokulmat

Ideana oli, että sisäänmenon ympärillä on kolmen metrin rauhoitettu alue. Eli ohjaaja ei saanut mennä tälle alueelle, ennen kuin koira on aloittanut pujottelun. Pujottelulähestyminen oli ensin suoralta linjalta, sitten n. 45 asteen kulmasta molemmilta puolilta ja lopuksi 90 asteen kulmasta molemmilta puolilta. Tinolta onnistui kaikki paitsi 90 asteen avokulma. Näin arvioin myös itse, että tulee käymään. Avokulma onnistui kuitenkin, kun olin Tinon vasemmalle puolelle ja leikkasin sitten pujottelulle.

Rataharjoitus

Timo oli suunnitellut 21 esteen radan, missä oli ainoastaan hyppyesteitä. Jokainen sai ensin treenata pari kohtaa radasta oman valinnan mukaan. Valitsin välistävetokuvion yhdeksi kohdaksi. Pari estettä ennen välistävetoa tuli lisäksi vippaus, joten sitäkin tuli harjoiteltua. Välistäveto aiheutti alkuun ongelmia, mutta kunhan sain suunnattua oman liikkeen paremmin, niin kohta sujui jotenkin.

Toinen kohta, mitä halusin treenata, oli alun ennakoiva valssi. Tässä koira tuli neljä hyppyä kohtuullisen suoraan ja sitten piti kääntyä 180 astetta. Sain vielä valssin ajoitettua aika hyvin, mutta Tino seurasi käännöksen jälkeen jalkojani, eikä fokusoitunut eteenpäin seuraavalle hypylle. Otimme tähän kohtaan avustajan palkkaamaan seuraavan esteen taakse, jotta Tino keskittyisi paremmin eteen valssin jälkeen.

Seuraavaksi oli tarkoitus juosta rata läpi virheittä niin pitkälle, kuin pääsee. Jokainen sai kaksi yritystä, jonka jälkeen joutui tauolle. Minulla meni ensimmäiset pari kolme vetoa aivan surkeasti, kun unohdin yksinkertaisesti radan pari kertaa samassa kohdassa. Minulla oli selkeästi vaikeaa hahmottaa kyseinen kohta. Kunhan pääsin tästä yli, niin homma sujui jo vähän paremmin. Pari viimeistä vetoa puuttuvat näköjään videokoosteesta (ohjelma kaatui välissä, joten pätkät tippuivat vissiin välistä).

Valssi- ja etenemistreeni

Harjoittelimme viimeisillä voimilla vielä valsseja ja etenemistä. Tähän tarkoitukseen oli viiden esteen suora. Toiselle hypylle tehtiin valssi ja tästä sitten takaisin ensimmäiselle esteelle ja uusi valssi. Tämän jälkeen eteenmenoa estesuoran päähän ja siihen valssi ja taas takaisin eteenmenoa toiseen päähän.

Tinolla levisi kaarrokset alkuun, joten harjoittelimme valssin paikkaa ja ennakointia. Itselleni taisi jopa syttyä valo: Muista ennakoivassa valssissa, ettei hartiat ja jalkaterät käänny kohti estettä tai edes kohti esteen linjaa, tällöin koira lähtee takaakiertoon. Hartioden pitää pysyä viistosti eteenpäin, kuten myös jalkaterien.

Tässä olisi nyt meille uusi harjoitus kotiläksyksi. Lisäksi minun pitää ruveta keskittymään Tinon etenemään käännöksien jälkeen. Nyt Tino tulee herkästi ensimmäiset askeleet sellaista rentoa laukkaa, sen sijaan, että kiihdyttäisi heti. Tähän otetaan mukaan joko maahan tiputettava palkka, tai palkkaus kädestä käännöksen jälkeen kiihdytyksestä. Tarkoitus ei siis ole palkata käännöksestä, vaan liikkeelle lähdöstä.

Tino ei tällä kertaa hakenut kunnolla eteen, kun valssien jälkeen lähdettiin suoraan, vaan kysyi matkan varrella useamman kerran. Laittaisin tämän nyt lähinnä väsymyksen piikkiin, mutta näitäkin olisi hyvä treenata. Eli yhdistää kääntymistreenit ja eteenmenot.

Ja videokooste treeneistä:

Kommentit