Training to Compete: toiset treenit

Meidän aluevalmennusryhmä kokoontui maanantaina Vuokkoset Areenalle. Vuorossa oli ryhmän toinen treenikerta ja ohjelmassa jatkoa edellisiin treeneihin. Eli ohjaajan kuntoa testattiin ja koiran osaamistasoa kartoitettiin.

Ensin oli vuorossa ohjaajan hyppytekniikkaharjoitus ;-) Ensimmäinen harjoitus näytti ihan koiran perussarjalta, kun siinä oli 5 hyppyä linjassa. Näiden yli oli tarkoitus hypätä tasajalkaa in-and-out:ina aloittaen matalista hypyistä, sitten keskikorkeat ja lopuksi korkeat (nämä oli 60 cm) hypyt, oman kunnon ja fysiikan mukaan. Matalat hypyt sujuivat ihan kivasti. Keskikorkeilla jouduin jo hakemaan oikeaa rytmiä ja tyyli ei ehkä ollut ihan paras. Korkeimmat jätin väliin.

Seuraavaksi samoista hypyistä rakennettiin pieni rata, ja mukaan tuli myös sivuittaishypyt (eteen, oikealle, eteen, vasemmalle, eteen). Tämän tein ainoastaan matalilla hypyillä, koska harjoitus tuntui jo tarpeeksi haastavalta niin. Sain hakea rytmiä ja ponnistuspaikkaa pari kertaa ennen kuin suoriuduin koko radasta.

Ohjaajan viimeisenä fysiikkatestinä oli tötsien koskettamista vuorotellen vasemmalla ja oikealla kädellä. Tötsät sijoitettiin 3 metrin päähän toisista. Testi aloitettiin sijoittumalla tötsien väliin ja sitten oli 40 sekuntia aikaa vuorotellen koskea molempia tötsiä. Tulokseni oli 35 kosketusta.

Koiralla testattiin serpentiini, takaakierrot ja välistävedot 5 esteellä. Esteiden välit olivat n. 5 metriä (mitattuna esteiden keskeltä). Serpentiini sujui kivasti, mutta saisin sekä vedättää enemmän että liikkua lähempänä esteitä. Kunhan olen tarpeeksi edellä, niin Tinolle jää paremmin tilaa hypätä ja samalla keskittyminen pysyy radassa. Jos olen turhan kaukana esteistä, niin tällöin Tinon linjat ovat mutkikkaammat, joten tähänkin pitää keskittyä.

Takaakierroissa (tai takaakierto-päällejuoksuissa) minun pitää myös liikkua rohkeammin, jotta ehdin pois alta. Nämäkin sujuivat kuitenkin ihan kivasti ja tässä olin luonnollisesti lähempänä esteitä.

Välistävedot eivät ole meidän (tai minun...) juttu. En ole vieläkään saanut opetettua nämä kunnolla. Teimme muutaman toiston niin, että palkkasin ensimmäisestä välistävedosta, mutta tässäkään en oikein saanut palkattua riittävän aikaisin. Lisäksi lopetin ohjauksen heti, kun olin tiputtanut lelun palkaksi, vaikka olisi aina hyvä jatkaa ohjausta. Sain vinkiksi käyttää namikippoa palkkana esteiden välissä ja tiputtaa nami kippoon. Näin saisin oman ohjauksen selkeämmäksi, kun joutuisin oikeasti tekemään selkeän liikkeen vastakädellä. Merkkaus pitää saada paremmaksi, samantyyppisesti kuin pakkovalssissa, ja ennen kaikkea riittävän aikaisin. Käännettiin esteitä hieman lopuksi, jotta välistävedot onnistuisivat paremmin. No eivät onnistuneet, mutta lopuksi kuitenkin kerran kunnon tsempillä läpi. Minulla itselläni on vähän se ongelma, että lamaannuin helposti, jos on jokin ohjauskuvio, mitä en vaan saa luonnistumaan. Lisää kuivaharjoittelua siis kehiin.

Viimeisenä harjoituksena oli A:n ja keinun tsekkaus. Rata oli ovaali, koostuen mutkaputkesta, A:sta, mutkaputkesta ja keinusta (tätä pystyi siis jatkamaan loputtomiin). Ideana oli aloittaa siitä kontaktiesteestä, mikä on koiralle helpompi/varmempi ja nopeilla vapautuksilla mennä kierros tai pari. Molemmat alastulot olivat alkuun vähän hitaat. Tinolla onkin pari viimeisissä treeneissä käynyt pieniä kömmähdyksiä sekä A:n että etenkin keinun kanssa.

Lähdimme hakemaan A:lle vauhtia neljällä nopealla toistolla putkien kautta (palkkaus siis 4. toiston jälkeen). Tässä vauhti ja kontaktipaikan varmuus tuntui kasvavan viimeistä toistoa kohti, vaikkei vauhti edelleenkään ollut niin hyvä, kuin voisi olla. Tällaisia harjoituksia pitää ehdottomasti tehdä jatkossakin. Keinu otettiin kertaalleen lopuksi, mutta oli edelleen epävarma. Pitää nyt treenata keinu taas varmemmaksi.

Tässä vielä videokooste Tinon suorituksista:


Oli kaikin puolin taas antoisat ja innostavat treenit. Treeni-into kasvoi, joten toivottavasti pääsemme käymään treenikentällä aktiivisesti.

Kommentit