Ensimmäiset aluevalmennustreenit takana

Tino on mukana Training to Compete tasoisessa aluevalmennusryhmässä, kouluttajana meillä on Timo Rannikko. Ensimmäiset huikeat viisi tuntia kestävät treenit olivat eilen. Aika kului kyllä todella nopeasti. Sekä ohjaaja että koira sai hieman näyttää osaamistaan ja Timo kellotti suorituksia jonkin verran. Minulla ei nyt ole tarkat ajat tiedossa, mutta lisään ne tänne, kunhan saan ne tietoon.

Nämä asiat kävimme läpi treeneissä:

1. Ohjaajan juoksunopeus käännösten kera
Lyhyt juoksuharjoitus, missä tuli sekä spurtteja että käännöksiä. Aikani oli muistaakseni 15 sekuntia ja jotain.

2. Koiran puomivarmuus/-osaaminen
Koira jätettiin hypyn taakse (tai meillä oli vain siivekkeet ilman rimaa) ja ohjaajan piti aina lähteä liikkeelle puomin ylösnousun vierestä. Ensimmäisellä toistolla ohjaaja vedätti koiraa (tämä kellotettiin). Tino teki tämän hyvin, siistit kontaktit. Toisella toistolla ohjaaja otti sivuetäisyyttä. Tässä Tino epäröi alasmenon kanssa, kun minun liike loppui. Kolmannella toistolla ohjaaja teki edessä leikkauksen (sokkarin). Videolta huomasin, että Tino loikkasi ylösmenon aika reilusti. Puomi oli vauhdikas, mutta alasmeno vino. Neljännellä toistolla ohjaajan piti jäädä taakse (tämä kellotettiin myös). Tinon vauhti tyssäsi heti, kun minun liike loppui, eikä osannut mennä alas asti ilman apua.
Puomin (ja kontaktien osalta muutenkin) minun pitäisi harjoitella sijoittumista. Olemme treenanneet kontakteja aika vähän, ja olen lähinnä aina vedättänyt. Sivuetäisyyttä olen kyllä myös ottanut, mutta kuitenkin niin, että olen pysähtynyt vasta puomin jälkeen. Sokkareita olen myös tehnyt, mutten näin voimakkaalla ja jyrkällä sivuliikkeellä. Tino on tähän asti tullut hyvin ja suorassa asennossa alas, mutta eilen tuli kyllä liikkeen perässä vinoon. Minun pitääkin päättää, että sallinko askeleita sivulle, vai haluanko, että tassut ovat aina puomin suuntaisesti. Tällä hetkellä olen kyllä sitä mieltä, että on parempi opettaa alastulo suoraksi. Tässä on myös tärkeää palkata eteen (esim. heittämällä lelu), jotta koira oppii keskittymään eteenpäin.

3. Valssi- ja pyöritysharjoitus kahdella hypyllä
Tinolla oli sekä hyviä että huonoja käännöksiä. Valssikäännökset saimme paremmaksi pienen vekin ja aktiivisemman liikkeen avulla. Tinon käännökset ovat paljon kiinni siitä, miten itse liikun ja voisi olla syytä opettaa käännökset varmemmaksi, jottei minun tarvitse tehdä kokoamiset Tinon puolesta.

4. Koiran pujotteluvarmuus/-osaaminen
Ensin kellotettiin pujottelunopeus vedättämällä, Tinon aika oli vajaat 3 sekuntia. Tämän jälkeen piti kokeilla edessä leikkaus tai valssi. Tein valssin, kun koen, ettei Tinon lopetus vielä kestä sokkaria lopussa. Tino teki tämän hyvin, itse olisin mielestäni voinut aloittaa valssin aikaisemmin. Seuraavaksi piti kokeilla taaksejääntiä. Tino aloitti pujottelun hyvin, mutta hidastui, kun minun liike loppui, mutta jatkoi kuitenkin kannustuksella loppuun. Tämä kellotettiin myös (aikaa en nyt muista). Olin tyytyväinen siihen, että Tino pujotteli loppuun, vaikka meni epävarmaksi. Lopetus on kuitenkin ollut meidän kompastuskivi. Lopetin ottamalla yhden toiston vedättäen, jotta Tinolle jäisi varmempi olo pujottelusta.

5. Koiran etenemä ohjaajan liikkeen mukana ja ilman ohjaajan liikettä
Etenemän mittaamisen apuna käytettiin neljään esteen suoraa (estekorkeus 60 cm) kuuden metrin välein. Ensimmäisellä toistolla koira jätettiin istumaan ensimmäisen esteen taakse ja ohjaaja lähti ensimmäisen esteen vierestä (etupalkkaa ei käytetty). Tässä Tino otti yhden laukka-askeleen jokaisen esteen väliin, mutta kyllä se kuusi metriä meinasi käydä ahtaaksi. Toisella toistolla ohjaaja oli vastaanottamassa viimeisen esteen takana. Liito-oravani yritti ottaa yhden välin in-and-out:ina, mutta tässä tuli rima alas, kun hypyssä ei riittänyt korkeutta. Molemmat toistot kellotettiin ja Tinolle toinen toisto (vastaanottaminen) oli nopeampi.
Tinon pitäisi oppia suhteuttaa askeleensa paremmin tällaisilla estesuorilla. Tässä hyvä apu on hyppytekniikkaharjoitukset, joten jatkamme niiden parissa.

6. Ohjaajan "piip"-testi
Harjoituksen idea on juosta 20 metrin matkaa edestakaisin äänimerkkien tahdissa (tahti kiihtyy pikkuhiljaa), niin kauan kuin jaksaa ja pysyy tahdissa mukana. Aikani oli 8 minuuttia tai vähän päälle, eli ihan kohtalainen, mutta vielä on kyllä parannettavaa.

Treenit olivat oikein antoisat ja porukka mukava. Seuraavat aluevalkkutreenit ovat sitten kesäkuussa.

Tässä vielä videokooste Tinon suorituksista.


Kommentit