Hieman toivoa tulevaan

Tällä viikolla mielessäni on käynyt monen monta kertaa, että nyt on kyllä se hetki, jolloin pitää pystyä sanomaan jäähyväiset Ironille. Vielä tämä hetki ei kuitenkaan koittanut ja pikkumusta jatkaa taisteluaan. Päämääränä on hyvä ja kivuton elämän - toivon, että löydämme tämän nopeasti.

Kävimme siis eilen Aistissa neurologi Sigitas Cizinauskasin luona. Hän tarkasti Ironin ensin päältä puolin päästä varpaisiin ja tämän jälkeen Iron jäi vielä kolmeksi tunniksi Aistiin magneettikuvia ja verikokeita varten.

Kliiniset tiedot

Yleiskliininen tutkimus: normaali
Ortopedinen tutkimus: ei huomattu poikkeavaa
Neurologinen tutkimus: lievä hypermetria oikeassa takajalassa (eli Iron nostaa jalkaa liioitellusti), selvästi alentuneet asentotuntorefleksit takajaloissa, normaalit spinaalit refleksit, hieman alentunut uhkausvaste vasemmalla puolella (tässä on siis kyse silmästä), normaalit muut kraniaalihermot, silmien tutkimus normaali, neuroanatominen lokalisaatio: Th3-S3, isot aivot.

Jatkotutkimukset 

Hematologia (verikokeet): normaali hematokriitti, normaali tutkimus.
Magneettikuvaus selkä: normaalit nikamat, välilevyt, selkäydinkanava, vanha selkäleikkausalue näkyy, mikä on täysin normaalia.
Magneettikuvaus aivot: normaalit symmetriset aivot, ei korostumista varjoaineella, normaali aivolisäke.

Syy, miksi aivot tutkittiin oli Ironin runsas juominen ja lisäksi vasemman silmän heikompi uhkausvaste. Nämä oireet olisivat voineet liittyä aivojen puolesta aivolisäkkeeseen, mutta tämä oli kaikin puolin normaali.

Syy, miksi veriarvot tutkittiin uudelleen liittyi myös tuohon juomiseen, mutta lisäksi noihin neurologisiin vaivoihin. Neurologi kiinnitti huomiota siihen, että punasolujen määrä oli pari viikkoa sitten tehdyssä verikokeessa liian korkealla siihen nähden, että Iron juo paljon. Kyseessä oleva arvo on kuulemma korkealla, jos koira on juonut vähän. Vinttikoirilla arvo on aina vähän korkeampi, mutta muilla koirilla korkea arvo liittyy yleensä joko vähäiseen juomiseen tai sitten sairauteen. Korkea punasolumäärä voi myös aiheuttaa tilapäisiä neurologisia ongelmia. Eilen tämä arvo oli kuitenkin taas normaalilukemissa, jopa alhaisesta päästä. Neurologi kertoi, että kun koneet laskevat noita tuloksia, niin joskus niissä voi esiintyä virheitä ja hän halusi nyt nähdä, että onko mahdollisesti kyse laskentavirheestä tai sitten siitä, että arvo vaan sattui olemaan juuri sinä päivänä korkeampi.

Kaikki vaikutti siis olevan kunnossa, mutta Iron ei kuitenkaan käyttänyt takapäätä normaalisti. Neurologin epäili, että tämän hetkiset oireet johtuvat vanhasta leikkausalueesta, mikä voi joskus aiheuttaa kipua erityisesti rasituksen jälkeen. N. 10 % selkäleikatuista koirilla esiintyy tällaista kipua ajoittain. 

Ironin selkä on mahdollisesti kipeytynyt tässä talven aikana, kun lumisessa maastossa on tietenkin raskaampaa liikkua. Ainoa lääke tähän tilaan on täyslepo ja tarvittaessa tulehduskipulääkettä. Koska tilanne on nyt sen verran paha, niin Iron saa levätä viikon ja käydä ulkona vain tarpeilla. Toivottavasti tämä helpottaa pienen terrierin oloa.

Nyt mennään päivä kerralla ja mietitään tulevaa sitten, kun näemme auttaako lepo selkäkipuun. Toivoisin niin, että meillä olisi Ironin kanssa vielä monen monta yhteistä onnellista vuotta edessä.

Kommentit