Rata- ja hyppytekniikkakoulutusta

Satu Larun kurssi 16.10

Sunnuntain kurssi oli suunnattu noin 1-2 luokan koirakoille. Teimme rataharjoitusta kahdessa pätkässä (n. 10 min per treenipätkä). Pidin Tinolla rimat 50-55 cm. Matkan varrelle tuli muutamia tiputuksia sellaisissa kohdissa, missä Tinolla tuli kiire minun perään, tai missä oli tiukempi lähestyminen.

Tässä ratapiirros (lopetimme Tinon kanssa puomille):


Pätkä 3-5 oli meille haastavin ja muutenkin alkupyöritys esteelle 12 oli tahmea. Tinolta puuttuu selkeästi moottori noissa pyörityksissä, etenkin jos tehdään useita toistoja. 4-5 kohta sujui alkuun ihan ok:sti, mutta sitten Tino rupesi hakemaan takaakiertoa 5. esteelle. Levitin itse kättä liikaa, jolloin Tino lähtee luonnollisesti takaakiertoon. Tämä jäi sitten päälle ja vaikka yritin itse liikkua kohti vasenta siivekettä, niin Tino oli jo oppinut uuden reitin ja kiersi useamman kerran 5. esteen takaa.

Niisto 7. hypylle oli hieman löysä, mutta Satukin totesi, ettei tuon ikäinen ja kroppainen koira vielä tarvitse tehdä tiukempaa käännöstä ko kohdassa. Niistoja pitää edelleen harjoitella erikseen, jolloin Tinolla on paremmin aikaa valmistautua käännökseen.

Takaakierto 10. hypylle oli helppo ja takaaleikkaus 12. hypylle sujui kivasti. Tino haki myös hyvin A:an ja teki alastulokontaktin varmasti. Kokeilin sekä persjättöä että valssia 16. hypyn jälkeen. Molemmat toimivat, mutta persjätössä Tino tiputti herkästi riman etuosalla, kun persjättö ei kääntänyt niin hyvin kuin valssi. Valssin avulla rima pysyi ylhäällä. Tino haki yllättävän hyvin 19. hypyn, vaikka kylläkin hidasti pussin jälkeen ja vaikutti hieman epävarmalta.

Puomin vientiä helpotettiin vähän niin, että Satu seisoi A:an edessä, jottei Tino hakisi sitä. Tino valui sopivasti 22. ja 23. hyppyjen välissä ulkokaarteelle, jolloin sille tuli hyvä kulma puomille. Puomi oli ihan hyvä, sekä ylösmeno- että alastulokontaktit olivat varmat.

Tässä videokooste:


Kävin lopuksi ottamassa pari toistoa kujakepeille, niin että kuja oli n. 5 cm leveä.

Vappu Alatalon hyppytekniikkatunti 18.10

Kävimme eilen Tinon kanssa Sporttikoirahallilla Vapun hyppytekniikkatunnilla. Seurana olivat Riikka & Toby ja Eeva & Kumma, eli puolet pentuesisaruksista oli koossa :) Oli mielenkiintoista nähdä, miten erilaiset nuo veljet ovat, sekä rakenteeltaan että luonteeltaan.

Perussarja vauhtisarjana: 5 hyppyä 6 jalan välin ja sarjan toisessa päässä oli putki. Tino sai ensin tehdä pari toistoa putkelle päin, eli aloitus paikoiltaan perussarjalla ja siitä suoraan putkeen. Sitten teimme sarjaa toiseen suuntaan, eli aloitus putkesta ja siitä perussarjalle. Molemmat suunnat sujuivat hyvin ja Tino malttoi hypätä jokaisen esteen erikseen! 

Korkeudenarviointia perussarjan yhteydessä: 3 perussarjahyppyä, jonka jälkeen 8 jalkaa ja okseri, korkeudet 35-45-55-65-45 cm. Tino suoriutui oikein mallikkaasti ja osasi hyvin säätää omaa hyppykaarta eri korkeuksien kohdalla. 65 cm on vielä hieman vieras korkeus Tinolle, mutta poika ylitti sen kuitenkin rohkeasti. 

Perussarja vauhtisarjana + hyppy: 5 hyppyä 6 jalan välin, sarjan toisessa päässä oli putki ja toisessa päässä 45 cm hyppy 12 jalan päässä perussarjan viimeisestä hypystä. Teimme ensin harjoitusta putkelle päin, jolloin otin vastaan sarjan päässä ja lähtein putkeen. Tämä sujui mukavasti. Sama harjoitus toiseen suuntaan aiheutti vuorostaan hieman ongelmia. Käskytin normaaliin tapaan eteen (lelu viimeisen hypyn takana), mutta lisäsin lisäksi liikettä. Tämä sai Tinon kadottamaan rytmin kokonaan, jolloin tuli virhearviointi perussarjan keskellä ja Tino laskeutui osittain yhden riman päälle. Otimme uudestaan ilman liikettä, jolloin Tino teki yhden tuplaloikan perussarjalla. Lelu laitettiin sitten perussarjan viimeiseen väliin ja lopetimme siihen.

Kotiläksynä on nyt lisätä omaa liikettä, mutten saa sekä hillua (liikkua) että hihkua (käskyttää) samalla ;-) Lisäksi jatketaan muutenkin perussarjan kanssa, jotta tuplaloikat saataisiin kuriin. Myös korkeudenarviointia on hyvä harjoitella sekä perussarjan yhteydessä että set point harjoituksena. Set point harjoituksessa estettä pidetään hieman matalampana, koska nuorella koiralla ei vielä ole tarpeeksi voimaa ponnistaa paikoiltaan korkealle. Ratatreeneissä voimme pitää esteet 60 cm asti ja jokaisella radalla voi Vapun mukaan olla yksi 65 cm hyppy sellaisessa kohdassa, missä lähestyminen on helppo ja rata jatkuu suhteellisen suoraa.

Kotiin tultua huomasin, että Tino käytti vasenta takajalkaa hieman huonommin kuin oikeaa :( Liikkeet olivat kylläkin puhtaat, mutta esim. seiso-maahan asennonvaihdossa Tino siirsi enemmän painoa oikealle takajalalla kuin vasemmalle. Tinohan tekee nämä vaihdot niin, ettei liikuta takajalkoja. En löytänyt kipeätä kohtaa jalasta ja Tino on täysin oma itsensä, mutta otamme nyt ainakin pari päivää rauhallisemmin ja katsotaan onko jotain ohimenevää. Tänään aamulla asennonvaihdot olivat jo paremmat kuin eilen illalla, mutteivät vielä täysin normaalit.

Kommentit