Jalkavaiva ja iho-ongelma

Tino on potenut jalkavaivaa viime viikon tiistaista lähtien ja kävimme tämän takia maanantaina Aistissa ortopedi Mikael Moreliuksen luona. En tiedä satuttiko Tino jalan silloin tiistaina hyppytekniikkatunnilla, koska sen jälkeen oireilu alkoi. Liikkeessä ei ole missään vaiheessa näkynyt mitään poikkeavaa, mutta istumisessa ja maahanmenossa Tino on kääntää vasemman takajalan ulos ja siirtää painon oikealle.

Morelius ei löytänyt mitään vikaa jalasta, vaikka kuinka väänteli ja käänteli, joten arveli, että kyseessä on pienempi lihasrevähdys. Kokeillaan nyt ensin viikon verran rauhallista lenkkeilyä (kytkettynä 30-40 min kerralla) ja jos tämä ei auta, niin tutkitaan sitten lisää. Jos jalka on ok viikon levon jälkeen, niin sitten nostamme hiljalleen taas liikuntaa normaaliin.

Ironilla on vuorostaan ollut iho-ongelmia ja runsasta karvanlähtöä. Ensin iho rupesi hilseilemään ja seassa oli myös sellaista "märkivää" hilsettä. Iho vaikutti likaiselta/tahmaiselta ja aika nopeasti Ironilta rupesi lähtemään runsaasti pohjavillaa. Tämä karvanlähtö oli ainoastaan selän kohdalta, siitä alueelta, mistä karvat jouduttiin ajamaan lyhyeksi selkäleikkauksen takia. Ajattelin, että ongelma on jotenkin yhteydessä tuohon turkin leikkaamiseen. Pesin sitten Ironia parisen kertaa noin viikon kahden välein ja iho rupesikin rauhoittumaan.

Nyt pohjavillaa lähtee kuitenkin myös muualta kuin selästä, etenkin kyljistä ja reisistä ja iho on taas tahmainen. Yritän nyt ensin nyppiä lähtevä karva pois, jotta iho pääsisi hengittämään ja sitten pesen taas. Olen lisäksi lisännyt öljyä ruokintaan, mutta jos tilanne ei kohta rupea rauhoittumaan, niin pitää käväistä eläinlääkärin luona. Iho selvästi kutiaa ja likaantuu nopeasti. Iron taitaa olla stressaantunut olotilasta ja juo taas paljon. Tuo runsas juominen näyttäisi olevan kipu/stressi-käyttäytyminen sillä :(

Muuten Iron on ollut pirteä ja tekee jumpat hyvin, vaikkei asentotunto oikeassa jalassa ole hyvä. Pikkumusta on nyt myös saanut olla enemmän irti lenkeillä ja tästä poika nauttii selvästi. Oikea laukka ei edelleenkään suju, mutta tosi ketterästi Iron kuitenkin liikkuu.

Kommentit

 1. Ironin iho-ongelma kuulostaa vähän karvatupentulehdukselta. Harjakoirilla noita on jonkun verran. Karvahan niillä ei irtoa kun niillä ei sitä juurikaan ole, mutta tulee näppyjä, iho rasvottuu ja haisee "eltaantuneelle". Tarvitsee yleensä antibioottikuurin parantuakseen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sini kommentista! Ironilla on aikaisemminkin ollut samantyyppistä vaivaa, mutta ilman karvanlähtöä. Nyt on kylläkin ollut vuosia edellisesta kerrasta ja aikaisemmin oireet ovat olleet paljon pienemmät, mutta tulivat aina jonkun ajan päästä nyppimisestä. Silloin yksi pesu auttoi ja nytkin pesu tuntuu olevan avuksi, mutta lekurille pitää kyllä suunnata, jos ei kohta parane kotihoidoilla.

  VastaaPoista
 3. Pesu auttaa, varsinkin "tietyllä lääkeshampoolla" jonka nimeä en nyt tietenkään muistanut (mutta voisikohan se olla Malaseb tms). Mutta saa siis eläinlääkäriasemalta. Yhdellä harjiksellani oli noita aika säännöllisesti varsinkin kosteilla keleillä. Liittyi sillä siis suoraan jotenkin kosteuteen. Pesu hyvin varhaisessa vaiheessa saattoi estää tulehduksen alkamisen, mutta jos ehti alkaa kunnolla tarvittiin kuuri. Toki kuurinkin aikana koiraa pestiin, jotta "mätä" saatiin iholta pois. Shamppoo myös helpotti kutinaa ja vähensi rapsuttelua joka edesauttoi vastaavasti parantumista.

  VastaaPoista
 4. Meillä on nimenomaan ollut käytössä näitä "lääkeshampoita" ja nyt sekä iho että turkki näyttää aika ok:lta. Tällä hetkellä hilseilee vaan, mutta katsotaan mihin suuntaan kehittyy...

  Ongelmakohdat ovat kokoajan vaihtaneet paikkaa, ensin oli "märkivää hilsettä" lapojen takana ja kun ne paranivat, niin sitten takapuolen päällä jne. Eli missään vaiheessa koko koirassa ei ole ollut tätä ongelmaa ja sen takia on vähän vaikeaa arvioida tilanne, kun jokainen erillinen kohta on kuitenkin parantunut aika nopeasti. Nyt onneksi koko pieni Iron näyttäisi olevan melko siistissä kunnossa, joten toivotaan parasta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti