Ensimmäistä kertaa ketynä

Sunnuntaina oli Kevin Evansin paimennuskoulutus. Olemme vähän sopineet Matin kanssa, että paimennus on hänen heiniä, joten lähdin mukaan kenneltytöksi ;-) Koulutus oli Tinon isän, Piskin kotitilalla Kiikalassa (kotisivu).

Päivä aloitettiin klo 8 ja jo siihen aikaan oli shortsi-keli. Päivän kuluessa ilma sen kuin lämpeni ja huipentui kahden aikoihin ukkos- ja sadekuuriin. Koulutus loppui kolmen aikoihin, kun Kevinin oli aika suunnata takaisin Walesiin.

Aloittelevat koirat pääsivät hommiin pienemmässä aitauksessa 6-4 lampaan kanssa ja edistyneemmät olivat sitten isolla pellolla. Tino vaikutti selkeästi reagoivan siihen, että nämä lampaat olivat erinäköiset kuin Mian pienet mustat lampaat, ja lähestyi niitä ehkä vähän varovaisemmin.

Kevin päästi nuoret, aloittelevat koirat nopeasti irti lampaiden sekaan ja käytti tarvittaessa kokeneempaa koiraa apuna lampaiden liikuttamisessa. Hän yritti etenkin saada koirat työskentelemään itsenäisemmin, vaikka osa koirista kyllä yrittivät hakea tukea ohjaajasta. Tätä myös Tino teki, mutta Kevin ajoi tällöin koiran pois luotaan, jotta se oppisi keskittymään enemmän lampaisiin. Tino yritti tästä huolimatta olla Kevinin lähellä ja kun hän taas yritti ajaa Tinoa pois, niin Tino yritti ottaa Kevinin raipasta kiinni... Kai Tino ajatteli että tolla miehellä on kiva lelu ;-) Kun Tinolle vihdoin meni jotenkuten perille, ettei saa olla ohjaajan lähellä, niin silloin poika oli jo ottanut itseensä karkotuksista, eikä enää keskittynyt lampaisiin, vaan olisi mieluummin poistunut tilanteesta.

Tinolle annettiin vähän taukoa, jolloin sai seurata lampaita sivusta ja kiinnostua uudestaan. Tämä toimi ihan ok:sti ja Tino pääsikin hetkeksi takaisin paimentamaan. Toisen, pidemmän tauon jälkeen Tino pääsi vielä kertaalleen harjoittelemaan ja nyt Mattikin pääsi kunnolla mukaan tekemään. Nyt meni jo vähän paremmin, vaikka epävarmuutta näkyi vielä.

Uusilla ohjaajilla näytti riittävän haastetta kulkea lampaiden kanssa :-) Eli sijoittua niin, että lampaat olisivat ohjaajan ja koiran välissä.

Keviniltä tuli paljon vinkkejä paimennuskoiran kouluttamiseen, mutta saa nähdä jatkuuko Tinon paimennusura tästä, kun ei ole kaikkein helpoin harrastus toteuttaa.

Lopuksi vielä joitain kuvia paimennuspäivältä. Isot kiitokset järjestäjille ja kaikille mukana olleille.


Kommentit