Hyppytekniikka täyteinen ilta

Varasimme Riikan kanssa pari hyppytekniikkatuntia Vapulta ja ensimmäinen tunti oli eilen. Riikka on käynyt Tobyn kanssa aikaisemmin Vapun luona, mutta Tino on ollut Vapun opetuksessa ainoastaan kerran Kvarkin-päivän yhteydessä. Seuraava yhteinen hyppytekniikkakerta on elokuun puolessa välissä, eli tässä olisi 6 viikkoa aikaa harjoitella kotiläksyjä.

Aloitimme harjoitukset perussarjalla 6 esteellä 6 jalan välein. Tino on nyt pitkään tehnyt perussarjaa 4 hypyllä, joten epäilin että ottaa viimeiset hypyt yhdellä loikalla. Näin poika myös teki ensimmäisellä toistolla, mutta kun lelu laitettiin pari kertaa ennen viimeistä hyppyä, niin sitten 6 sarja sujui hyvin. Kotiläksyksi tuli harjoitella perussarjaa vaihtelevalla estemäärällä. Vapun mukaan estemäärällä ei ole väliä, silloin kun koira on löytänyt oikean rytmin.

Siirryimme sitten korkeuden arviointiin Set Point harjoituksena, jossa käytettiin yhtä varsinaista hyppyä ja yhtä hyppyä isona bumpina. Ensimmäinen hyppy toimi siis bumpina, korkeus n. 10 cm, ja koira jätettiin istumaan lähelle sitä (n. 2 jalkaa). Varsinaiseen esteeseen oli 6 jalkaa bumpista. Tino aloitti n. 30 cm hypystä ja korkeutta nostettiin 45 cm asti. Tino kiersi 45 cm esteen kaksi kertaa, mutta kun korkeutta laskettiin ja nostettiin takaisin, niin hyppäsi ongelmitta.

Olen tehnyt Tinon kanssa korkeuden arviointia aikaisemmin lähinnä yhdistettynä perussarjaan, eli 3 perussarjahyppyä ja sitten varsinainen este 9 jalan päässä. Korkeudenarviointi yhdellä esteellä vaatii koiralta enemmän, kun siinä lähestyminen tapahtuu ilman vauhtia. Jatkamme korkeuden arviointia yhdellä esteellä (+ pikkueste bumpina) kotiläksynä. Pidämme ainakin kuukauden verran korkeus maksimissaan 45 cm ja sitten katsotaan nostetaanko korkeutta.

Seuraava harjoitus oli Set Pointin muokkaus, jossa harjoiteltiin hyppyyn lähtemistä. Tässä käytettiin taas matalaa hyppyä (n. 10 cm) isona bumpina ja toisena hyppynä tasaokseria. Koira jätettiin edelleen lähelle ensimmäistä hyppyä (n. 2 jalkaa). Matalan hypyn ja okserin väli oli 4 jalkaa. Ideana on, että koira joutuu kokoamaan itsensä enemmän, kun väli on lyhyt. Lisäksi tasaokseri saa koiran keskittymään hyppyyn myös silloin kun se jo on hypyssä. Okseri nostettiin Tinolle 40 cm asti ja tämä on maksimikorkeus tälle harjoitukselle.

Viimeiseksi teimme vielä korkeuden arviointia perussarjan yhteydessä (3 perussarjahyppyä ja varsinainen este 9 jalan päässä). Tino aloitti harjoituksen ihan hyvillä toistoilla, mutta kolmannella kerralla rupesi kyttäämään seuraavaan ryhmän ryhmäläistä, hidastaen paljon ennen viimeistä hyppyä ja hyppäsi sitten liki paikoiltaan. Tino oli omaa vuoroaan odottaessa haukahtanut kerran tai pari, silloin kun ko. henkilö tuli paikan päälle (seisoi jonkun matkan päässä kentästä puun alla) ja näköjään Tino koki hänet nyt uhkaavaksi(?). En tiedä olisiko ollut väsynyt, vai onko joku pieni mörkö-kausi alkamassa, mutta ei kyllä ole ikinä aikaisemmin reagoinut noin. No, leikitin hetken ja sitten uusi yritys, jolloin Tino meni taas ihan normaalisti.

Pidin palkkaa jokaisella harjoituksella pienessä ämpärissä ja tämä vaikuttaa olevan ainakin toistaiseksi hyvä systeemi Tinon kohdalla. Poika keskittyy paremmin, eikä ryntää lelulle.

Kommentit