Harrastuskoira hyötyy treenitauosta

Tänä päivänä monet harrastavat koirien kanssa ympäri vuoden, joko yhtä lajia tai useita eri lajeja. Treenihalleja on jo niin hyvin tarjolla, ettei myöskään sää estä treenaamista esimerkiksi talvella. Ollaan tilanteessa, ettei luontaisia treenitaukoja välttämättä tule lainkaan vuoden aikana. Koira, ja usein myös omistaja, kuitenkin hyötyvät treenitauosta – tauot auttavat niin koiran kehoa kuin mieltä palautumaan.
Harrastuskoira hyötyy treenitauosta
Talven treenitauolla voi esimerkiksi keskittyä nauttimaan lumisesta luonnosta koiran kanssa.

Milloin tauko on hyvä pitää?

Mikäli harrastaa lajia, tai useita, ympäri vuoden on syytä suunnitella treenitauot osaksi harrastusvuotta. Itse tykkään pitää hieman pidemmät tauot sekä talvella että kesällä, ja lisäksi saatan pitää esimerkiksi viikon mittaisia taukoja muulloinkin. Aktiivisina kausina treenaan keskimäärin 3-4 kertaa viikossa (1-3 eri lajia), joten viikonkin "minitauko" on aina välillään paikallaan pidempien taukojen lisäksi.

Niinä kausina kun tähtäimessä on osallistuminen arvokisoihin ajoitan tauot sen mukaan, etteivät tauot sotke valmistautumista isoihin kisoihin. Pidän tosiaan mielelläni pidemmän tauon kesällä, mutta juuri arvokisat saattavat toisinaan sotkea kesätauon ajankohdan, koska arvokisojen ajankohdat vaihtelevat ainakin meidän lajeissa jonkun verran vuodesta toiseen.

Niinä kausina kun en syystä tai toisesta kisaa arvokisoissa, en välttämättä suunnittele treenitaukojen ajankohtia kovin tarkkaan, vaan menen enemmän fiiliksen mukaan. Ainakin minulle on niitä ajanjaksoja, kun en millään malttaisi pitää treenitaukoa, ja silloin usein treenataankin ahkerasti. Sitten taas tulee niitä jaksoja, jolloin tunnen kaipaavani pientä hengähdystaukoa ja silloin on hyvä hetki ottaa treenitauko. Toki välillä käy myös niin, että oma treenimotivaatio vaan tuntuu pysyvän korkealla, mutta silloin pitää vaan jossain kohtaa päättää, että nyt on aika antaa koiralle taukoa treeneistä.

Mikäli koiran motivaatio rupeaa heikkenemään, niin kannattaa pohtia olisiko tauon paikka käsillä. Parasta olisi tietenkin pitää taukoa ennen kuin koiran motivaatiossa rupeaa näkymään merkkejä tauon tarpeesta. Myös jatkuvat jumit kropassa tai toistuvat loukkaantumiset voivat olla merkki siitä, ettei palautumiselle ole ollut riittävästi aikaa.
Treenitauolla nautimme ulkoilusta ja saatamme myös lähteä reissuun koirien kera. Tämä kuva on Norjasta 2019.

Treenitauko ja aktiivinen arki

Minulla koirat ovat harvoin mitenkään kokonaan levossa treenitauon aikana. Meillä treenitauko tarkoittaa ensisijaisesti, ettei koiran kanssa tehdä lajitreenejä. Emme esimerkiksi suuntaa agility-kentälle, emmekä hio toko-liikkeitä edes omalla pihalla. Sen sijaan vietämme usein aktiivista arkea pitkien lenkkien kera treenitaukojen aikana. Toki esimerkiksi kesäkuumalla tai paukkupakkasilla tulee myös niitä päiviä ja jaksoja, jolloin ei välttämättä käydä pitkillä lenkeillä vaan koirille tulee sitten enemmän lepoa.

Treenitauon aikana saatan kuitenkin aktivoida koiria muulla tavoin. Ehkä teemme vähän temppuja silloin tällöin tai annan koirien tehdä hieman työtä ruuan eteen. Nämä kun ovat asioita, mitkä kuuluvat muutenkin meidän arkeen.
Täytetyt, pakastetut Kongit tai vastaavat aktivointilelut ovat meillä kohtuullisen kovassa käytössä arjessa ympäri vuoden. Nämä tarjoavat koirille mukavaa ajanvietettä.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit